Utebelysning


En skikkelig belysning utenfor hjemmet ditt er ikke bare praktisk og nyttig, det kan også være veldig pent og hyggelig. Det virker kanskje som et stort prosjekt og for noen kan det virke unødvendig, men det er både veldig enkelt og veldig nyttig. Leser du deg opp på noen enkle tips og litt inspirasjon så er du langt på vei allerede.

Det praktiske

Selvfølgelig vil du ikke snuble rundt der ute på kvelden om du skal til eller fra huset ditt. Lys ved inngangsdøren er nesten obligatorisk, du har virkelig ikke lyst til å måtte føle deg frem til nøkkelhullet ditt i mørket. Har du en litt stor hage med en sti eller steiner som går fra porten til døren eller verandaen? Noen lys langs denne passasjen kan være bare smart og pent å se på. Høye lyktestolper er en mulighet om du virkelig vil slå på stortromma, men noen mindre og mer diskrete lamper langs bakken fungerer like godt. Og akkurat som med døren på selve huset bør du også ha i det minste én lyskilde ved garasjen din. Men har du en automatisk garasjedør med fjernkontroll og lys som fungerer inne i selve garasjen er allikevel mye løst. Tenk også på å skaffe deg lys med følere som skrur seg automatisk av en stund etter du har forlatt hagen og som automatisk går på igjen når noen beveger seg der. Ikke bare gjør dette det lettere for deg når du kommer og går, men det gjør det også oppmerksom på eventuelle uønskede personer eller dyr på eiendommen din.

Det visuelle

Å ha lys utendørs skal ikke bare være praktisk, det skal også være pent å se på. Og akkurat som med oss mennesker kan forskjellige typer lyssetting gjøre en ekstremt stor forskjell på hvordan eiendommen din tar seg ut. Flomlys er ikke veldig sjarmerende, og det kan også plage naboene dine. Men monterer du for eksempel mindre lamper som enten lyser oppover eller nedover langs veggen, eller begge veier, får du vist frem fasaden din fra sin beste side. Det fungerer best om du monterer dem litt ut fra veggen og lyser mot veggen i en 90 graders vinkel. Du kan også bruke spotlights for å fremheve detaljer du er fornøyd med i hagen, som blomsterbed eller trær. Men dette er selvfølgelig bare noen veiledende tips. Det finnes veldig mange muligheter, og ingen smak eller behov er like.