Lyssetting i stuen


Stuen er det rommet i hjemmet ditt hvor du tilbringer mest tid. Uansett hvor stor eller liten stuen din er så er det samlingspunktet for familien, vennegjengen, eller for deg og partneren din. Det er her de fleste aktivitetene foregår – lesing, tv-titting, og kanskje også en del av måltidene dine blir spist i dette rommet. Derfor har det veldig mye å si hvilke typer lys du velger å bruke i stuen din.

More is more

Du har kanskje hørt uttrykket “less is more”, men når det gjelder lys i stuen stemmer ikke dette helt. Om du har for få lys i stuen din kan det fort bli veldig flatt og kjedelig å se på. Og med flere kroker og områder i stua hvor det aldri slipper til noe lys kan det bli vanskelig å gjøre rent. Men det at du har mange lys i stua trenger absolutt ikke bety at du skal bruke alle sammen samtidig. Tvert imot, ulike lys med ulike funksjoner til ulike stemninger er nøkkelen her. Har du for eksempel en stor stue er det ikke nødvendig å kaste lys over hele rommet samtidig. Om du og dine skal bli sittende i sofakroken resten av kvelden er det både hyggelig og økonomisk å slå av lysene over spisebordet eller bokhyllen deres. Om du ikke vil ha mange lamper overalt kan du også gå til innkjøp av noen spotlights på skinner. Da får du veldig mange plasseringer og forskjellige typer lyssetting å velge mellom.

Unngå de vanlige feilene

Det er ganske mange små feil de fleste av oss gjør uten at vi engang er klar over det. Har du for eksempel en sterk lampe vendt i en vinkel som gjør at du blendes om du snur deg rett mot den har du gjort noe feil. Du skal ikke måtte passe på hvor du ser i ditt eget hjem. Snu lampen mot veggen, noe som samtidig gir et mykere lys, eller skaff deg en passende lampeskjerm som er fin. Når det gjelder TVen kan det lett bli gjenskinn fra forskjellige lamper i nærheten, dette kan være veldig irriterende. Mange liker å se på TV i mer eller mindre mørke, men moren din hadde rett – dette kan være skadelig for øynene i lengden. Har du derimot en lampe på veggen bak TVen din er du kvitt begge disse problemene samtidig. Prøv deg frem før du kjøper noe nytt ved å flytte rundt på en bærbar lampe.