Hvordan lyset i hjemmene våre påvirker oss

Plages du fra tid til annen av hodepine? Føler du noen ganger at hjemmet ditt virker trist og grått når det ikke er sol ute? Tar du deg selv i å myse når du leser noe smått eller flytter du deg til en annen del av rommet for å kunne lese bedre? Om du kjenner deg igjen i noe av dette har du mest sannsynlig ikke den beste lyssettingen du kan ha i huset eller leiligheten din. For svakt eller dårlig plassert lys kan gjøre det mye vanskeligere å lese eller utføre andre ting som krever mye av synet ditt. Ikke bare belaster det øynene, men det kan også ha en negativ påvirkning på humøret og psyken din over lengre tid.

Mørket gjør oss deprimert

Du merker det nok selv når du nettopp har våknet på morgenen eller nettopp kommet inn døra på ettermiddagen. Det er noe trist og stusslig ved hjemmet ditt før lysene er skrudd på. Kanskje til og med noe litt ekkelt og ubehagelig. Dette er ikke tilfeldig og det er ikke bare du som har det sånn. Vi mennesker har utviklet oss til å foretrekke lys, det er i lyset vi føler oss tryggest og lykkeligst. Flere steder i verden der man har mørketid på vinteren er det mange som går i egne former for terapi hvor man blir eksponert for varmt og hyggelig lys. Og det er ikke alle av oss som bare går i solarium for å bli brune, noen synes det er avslappende og hyggelig med det varme lyset man ligger under.

Men ikke for sterkt

Selv om du ikke vil ha det mørkt, grått og trist i din egen stue så bør du heller ikke gå for langt den andre veien. En litt sterkt og skarpt lys kan kanskje være fint på badet, både for å våkne litt opp om morgenen og for å kunne se hva du driver med foran speilet, men noen ekstrem flombelysning i stua eller på soverommet er det nok ingen som vil ha. Det kan være like slitsomt for øynene og hodet som det å lese i for svakt lys dersom lyset er for kraftig. Veldig sterkt lys er dessuten ganske så nådeløst mot de av oss som ikke alltid er like flinke til å vaske og tørke støv ofte. Med sterke spotlights rett på alle overflater kommer hver eneste lille skavank og feil frem i lyset.